Рубрика Выбор бытовой техники / Строительство и ремонт / Пост "Який котел обрати"

Який котел обрати

13 Фев 2015

kotelУ зв’язку з дорожчанням енергоносіїв, все більше кожна людина замислюється над питанням, який котел обрати. У даному випадку все буде залежати від кількох основних факторів. Наприклад, відштовхуватися треба від типу палива або функціонального призначення агрегату. Купити сучасні котли зараз можна без проблем у різних регіонах. Так твердопаливні котли Львів по ціні, нижчій ніж на ринку, пропонує доволі часто. Але не відстають і інші регіони.

Який котел обрати

Тепер можна скласти список умов, на які треба звернути увагу першочергово, перш ніж вирішувати питання, який котел обрати. Перш за все треба звернути увагу на тип палива. Газові системи є найбільш поширеними, але дорожчання газу або його відсутність можуть зробити придбання такого котла невигідним. Тут на допомогу прийдуть, наприклад, твердопаливні та електричні котли. Але вибір твердого палива залежить від регіону. Для заходу України або центральної частини більш цікавими стануть котли на тирсі або дровах. Для східних регіонів краще використовувати у якості палива вугілля. Щодо електричних котлів, то і тут можна знайти деякі проблеми, скажімо, відсутність електроенергії або перевищення ліміту її використання. Адже за це прийдеться платити.

Тепер у питанні, який котел обрати, кілька слів про газові котли. Оскільки вони є найбільш поширеними, їх використовують практично всюди. Виключення може бути тільки у випадку дач або заміських домівок, де газу немає.

Якщо розглянути питання, який котел обрати, з точки зору функціонального набору, треба чітко усвідомлювати, що можна придбати одно- або двоконтурні котли (рідше котли на три контури). Агрегати с одним робочим контуром працюють виключно на опалення, двоконтурні котли можуть не тільки опалювати оселю, але і давати гарячу воду. В системах на три контури все зроблено по типу двоконтурних котлів, але вони мають спеціальну допоміжну ємкість для додаткового приготування та зберігання гарячої води у разі потреби.

З точки зору опалювальної площі, питання, який котел обрати, потребує додаткового роз’яснення. Так на 10 кв. м опалювальної площі потрібна потужність у середньому 1 Квт. Приготування гарячої води за міжнародними та українськими стандартами має бути не менше, ніж 7 л/хв. Для цього потрібна потужність 15-17 кВт. Таким чином, якщо для стандартної 3-кімнатной квартири придбати, скажімо, котел потужністю 23-24 кВт, опалювання можна виставити наполовину, а залишок потужності піде на додаткове приготування гарячої води. Котел з такою потужністю може подавати до 10-11 л гарячої води за хвилину. При цьому у питанні, який котел обрати, треба звернути увагу, що такі системи можуть бути проточними і не потребують часу на підігрів води. До того ж там є циркуляційний насос, який ганяє воду по системі, розподіляючи тепло рівномірно. Відкриті системи з природною циркуляцією вже практично не використовуються.

Оцените статью в своем блоге

Комментариев нет.