Рубрика Выбор бытовой техники / Пост "Як обрати стабілізатор напруги для квартири"

Як обрати стабілізатор напруги для квартири

30 Июл 2017

stabilizatoriЗа часів, коли з електричної побутової техніки в квартирі були тільки праска, холодильник, телевізор і пилосос, питання перепадів напруги електричної мережі мало кого хвилювали. Але після того, як в квартирі з’явилася електронна техніка і більш потужні споживачі електроенергії, питання стабільності напруги висунулися на перший план. Сучасна побутова техніка коштує дорого, та й її ремонт обходиться в чималу копієчку. Крім того, різкі скачки напруги можуть викликати як мінімум коротке замикання, яке може змусити спрацювати автомат на вході, або, як максимум, загоряння побутового приладу, що загрожує вже великою пожежею.

Тому й потрібен стабілізатор напруги для квартири, щоб отримувати в квартирі гарантовано стабільну напругу 220 V.

Як вибрати модель стабілізатора

Для правильного вибору стабілізатора необхідно знати технічну характеристику електричної мережі, підведеної до будинку, так як напруга в мережах умовно поділяється на:

  • низька, при якому відхилення в мережі нижче стандартних 220 V;
  • висока, при якому відхилення параметрів в мережі вище 220 V;
  • стрибкоподібне, при якому параметри хаотично відхиляються від стандарту.

З огляду на, що в квартирах напруга однофазне, то і стабілізатор потрібно вибирати однофазного типу. Такі стабілізатори напруги розраховуються на цілодобову безперервну роботу. За конструкцією вони можуть бути настінними і підлоговими (як варіант — переносний).

Принцип дії стабілізатора

За принципом дії стабілізатори поділяються на:

  • релейний;
  • серво;
  • електронний.

Релейних називається стабілізатор, що володіє ступінчастою регулюванням, яка здійснюється платою управління та силовим реле. Такі агрегати досить дешеві, прості в експлуатації, відмінно витримують перевантаження. Точність стабілізації становить 5-10%, що цілком підходить для стабільної роботи сучасної побутової електричної та електронної техніки.

Електромеханічний, або сервопріводний стабілізатор здатний забезпечити максимальну плавність при регулюванні напруги, що дає високу точність, в межах 2%. Це його головна особливість і перевага перед іншими типами стабілізаторів напруги. Його вартість досить невелика, сам прилад невеликий, здатний працювати в широкому діапазоні навантажень, причому добре їх витримує. Але термін служби сервоприводного стабілізатора програє, в порівнянні з іншими типами.
Тиристорний, або електронний тип стабілізатора здатний блискавично зреагувати на скачки напруги. До переваг відносять практично 100% захист від стрибків напруги, безшумність в роботі, великий термін служби, здатність працювати з підвищеними навантаженнями, компактність. Незважаючи на досить високу ціну, тиристорні стабілізатори користуються найбільшим попитом.

Розрахунок необхідної потужності

Стабілізатор напруги вибирається для стабільної роботи всіх електричних приладів. Такі дані підсумовуються за паспортами побутової техніки, але потрібно знати, що при наявності електродвигунів така побутова техніка споживає в 3-4 рази більше струму при пуску, що також потрібно враховувати при підрахунку сумарної потужності споживання.

Оцените статью в своем блоге

Комментариев нет.